Skoči na glavno vsebino
Select Page

Podaljšano bivanje

DRAGI OTROCI IN SPOŠTOVANI STARŠI!

 

Učitelji podaljšanega bivanja vam bomo vsak dan pripravili nekaj idej, spodbud za preživljanje časa. Lepo vabljeni, da pregledate ponujene aktivnosti in izbrete kaj zase. 

Vsak dan vam bomo poslali tudi DOBRO MISEL- ISKRICO, v spodbudo in v znak naše povezanosti z vami.

Otroci, vabimo vas, da vsak dan zavrtite KOLO SREČE, ki vas čaka pod tem zapisom. 

Dvakrat tedensko vas bomo povabili k poslušanju PRAVLJICE. Izbrana pravljica vas bo ob ponedeljki in četrtkih pričakala spodaj, pri posameznem dnevu, lepo vabljen/vabljena, da ji prisluhneš. Ob petkih pa te povabimo v gledališče, na ogled LUTKOVNE PREDSTAVE. 

Ob sredah in petkih vas vabimo na potovanje do enega od živalskih vrtov po svetu, kjer si boš preko spletne kamere lahko v živo OGLEDOVAL ŽIVALI. 

Ob torkih pa bomo pripravili dejavnost za UČENJE TUJIH BESED

Greš z nami v gozd? Pokukaj v zavihek “GREMO V GOZD”, tam te bo vsak teden čakalo vabilo na novo gozdno dogodivščino. 

Želiš na izlet? Ni problema. Ob torkih in četrtkih te povabimo na VIRTUALNI IZLET. 

Veseli bomo, če nam kakšno fotografijo vaših dejavnosti posredujete na mail: nina.zupanc(at)os-igroharja.si ali pa se nam s svojo fotografijo pokažete spodaj, klikni na “POKAŽI SVOJO FOTOGRAFIJO”.

Lepo vas pozdravljamo.

Vaši učitelji podaljšanega bivanja


LEPE POZDRAVE VSEM! TVOJI UČITELJI V ČASU POČITNIC

Čas smo izkoristili za različne stvari. Pekli smo dobrote, kurili taborni ogenj, osvajali vrhove okoliških hribov, v objektiv fotoaparata lovili jezera in navsezadnje obiskali tudi kip Ivana Groharja. Sedaj pa spet v akcijo!

 

 


 

POKAŽI SVOJO FOTOGRAFIJO SOŠOLCEM IN UČITELJEM

 

Učitelji podaljšanega bivanja smo zato pripravili spletni prostor, kamor vsak naloži fotografijo vsakič, ko dela kaj zanimivega, kar bi rad delil s sošolci. To lahko zdaj storiš tako, da klikneš semle. Samo dvakrat klikni na prazen prostor (na zvezdice) in naloži sliko iz računalnika ali iz telefona. Kdo lahko dostopa do tega? Samo tisti, ki vidimo to povezavo.

 

 


KOLO SREČE

 

S klikom nanj si vsak dan zavrti kolo (ne)sreče

 


 

PLANINKO VABI NA RAČUNALNIŠKO IGRO

Planinko is Slovenskega planinskega muzeja te vabi, da se z njim igraš na spletu. Vsak petek ti bo “odklenil” eno od nalog iz muzejskega Vzpona na goro, ti pa se potrudi, da boš dobil žig v svojo spletno muzejsko-planinsko knjižico. Čaka te pet nalog, boš zbral vse žige?


 

GREMO V GOZD…

opazovat in raziskovat naravo. Doživetje gozda bo samo naše. Enkratno. Neponovljivo.
Vsak teden vas čaka vabilo za nove gozdne dogodivščine. Klikni posamezen teden.
4. teden
3. teden
2. teden                        
1. teden
             

petek, 15. 5. 2020

PETKOVA ISKRICA: Odslavljam slabe misli in se veselo zazrem v prihodnost.

DEJAVNOST: RIŠI Z RAČUNALNIKOM AVTOMATIZIRANO

Ja, res je. S programom narišeš npr. hišo, ta pa zazna, da si hotel narisati hišo in ti da na razpolago odlično narisane hiše, med katerimi lahko izbiraš.
Poglej si video vodič.
Najbolje, da kar poizkusiš na: https://www.autodraw.com/

KINO: Pridi, gremo v Kinodvor na ogled filma Potovanje na ladji Beagle: Pasavec. Film bo dostopen do 17. maja.

“Pasavec je prvi del kratke animirane serije Potovanje na ladji Beagle. Serija govori o manj znanih živalih, ki jih je Charles Darwin srečal na potovanju z raziskovalno ladjo HMS Beagle, jih natančno proučeval in popisal v svojem dnevniku. Pasavec, glavni junak filma, predstavi svojo pot po Južni Ameriki, kjer išče svoje brate.”

https://bsf.si/sl/film/potovanje-na-ladji-beagle-pasavec/#entire-film3043

PRAVLJICA: Vabimo te k poslušanju pravljice Bratec delfin. Napisala jo je Cvetka Sokolov, pripoveduje jo Sandi Pavlin.

“Ribič vdovec tako kot vsako noč vzame svoje tri majhne otroke s sabo na ribolov. Naslednje jutro otroci plavajo, a je najmlajši nepreviden in ga požre val. Iz vode skoči delfin in žalostno zapiska.”

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/bratec-delfin

 


četrtek, 14. 5. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA: Verjamem vase in v svoje sposobnosti.

DEJAVNOST: HOTEL ZA ŽUŽELKE

Postanite pravi ekologi in poskrbite za žuželke, ki so zelo pomembne za naravo. Izdelajte hotel za žuželke.

PRAVLJICA: Vabimo te k poslušanju pravljice, O miški, ki je oklofutala medveda. Napisala jo je Aksinja Kermauner, pripoveduje jo Maja Končar.

“Miško popade jeza, nekdo ji je ukradel rojstnodnevni oreh. Najrajši bi koga prebunkala. Medved se ponudi, a ne zaleže. Besna zadiha in prešteje od deset nazaj. Takrat zagleda veselo procesijo.”

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/o-miski-ki-je-oklofutala-medveda

 

VIRTUALNI SPREHOD: Ker se zaradi situacije ne moremo odpraviti na vsak izlet, vas vabimo, da se odpravite na virtualni sprehod. Tokrat vas vabimo v  v Blejski vintgar.

         

 


sreda, 13. 5. 2020

SREDINA ISKRICA:  Sem ustvarjalen in vem, da lahko uresničim svoje sanje.

DEJAVNOST: Skupaj z bratci, sestricami in starši naredite vsak svoj domači poštni nabiralnik

V zadnjih mesecih smo s svojimi domačimi preživeli toliko skupnega časa, kot morda še nikoli. Verjetno smo si povedali že vse, kar smo si kadarkoli imeli za povedati. Kaj pa bi se zgodilo, če bi namesto, da bi si poskušali še kaj novega povedati, to raje poskusili zapisati? Kadar nekomu napišeš sporočilce ali pismo, mu nekaj sporočiš drugače, kot če bi mu to povedal. Morda nam je kakšno stvar nerodno povedati, pa bi nam jo bilo lažje napisati na papir. Morda pa bi kdaj le radi koga izmed bližnjih osrečili na poseben način, saj vsak zelo rad prebere pisemce, ki ga dobi od koga, ki ga ima rad.

Če bi se tudi ti rad večkrat razveselil prejetega pisemca, se lahko z bratci, sestricami in starši odločite, da vsak naredi svoj poštni nabiralnik. To storite najlažje tako, da najdete škatlo (za čevlje ali kaj podobnega), vanjo izrežete luknjo za pisma in jo seveda lepo okrasite, tako da bo vsak dobro vedel, čigava je katera škatla. Pri tem ste lahko tudi iznajdljivi – na sliki je nekaj predlogov, kakšne poštne nabiralnike lahko ustvarite.

Na koncu lahko škatlo vsak prilepi na vrata svoje sobe ali pa vsi skupaj na posebno mesto v hiši ali stanovanju. Preostane samo še to, da se začnemo izmišljevati čimbolj domiselna sporočilca, s katerimi lahko dan za dnem razveseljujemo naše družinske člane.

 

KINO: Pridi, gremo v Kinodovor! Na spodnji povezavi si lahko ogledaš kratek slovenski animiran film PODLASICA. Film bo dostopen do 17. maja.

https://bsf.si/sl/film/podlasica/#entire-film3268

“Lačna Podlasica tava po pusti deželi. Zanese jo do poslednjega živega drevesa, ki ga pri življenju ohranja jata posmehljivih ptičev. Drevo je nestabilno in ptiči ga neprestano ohranjajo v ravnotežju. Podlasica se trudi splezati na zibajoče se drevo in na srečo jate to terja veliko trme in neuspelih poskusov.”

IDEJA ZA GIBANJE

Vreme nam ni naklonjeno, da bi lahko bili bolj aktivni v naravi. A vseeno se lahko sprehodite tudi z dežnikom in skočite (s škornji seveda) v kakšno lužo. 🙂 Za tiste, ki pa se boste raje skrivali pred dežjem pa nekaj gibanja za možgančke.

BRAIN GYM

 


torek, 12. 5. 2020

TORKOVA  ISKRICA: Hvaležen sem za svoje zdravje.

NEMŠČINA: Zopet je torek in s tem dan za nemščino. Prejšnjič smo se pogovarjali o hrani, danes pa s hrano nadaljujemo in sicer se bomo posvetili sadju. Vabimo vas na sledečo povezavo: https://quizlet.com/507345886/das-obst-sadje-flash-cards/.

DEJAVNOST: igra Koza klamf – navodila

               

              

 

VIRTUALNI SPREHOD: Ker se zaradi situacije ne moremo odpraviti na vsak izlet, vas vabimo, da se odpravite na virtualni sprehod. Tokrat vas vabimo v nekdanji rudnik živega srebra v Muzej podvodnih dejavnosti Piran.

 

                  

__________________________________________________________________________________________________________________________

ponedeljek, 11. 5. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA:  Dobre misli mi pomagajo pri vsakodnevnem učenju, delu, igri, sprostitvi in počitku.

PRAVLJICA: Vabimo vas k poslušanju pravljice Troli in matematika. Napisala jo je Nina Mav Hrovat, pripoveduje jo Aleš Valič.

“Pet trolov telebanov si nabere gob. Da bi si jih pravično razdelili, jih morajo prešteti, a matematika jim ne gre. Ko jim skoraj uspe s ti-to, ti-to, ti-to, ti-to in ti-to, se spet zmedejo.”

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/troli-in-matematika

KINO: 

Pridi, grem v Kinodvor. Na spodnjih povezavah si lahko ogledaš tri epizode risanega filma Maček Muri. Ogled je mogoč le do srede, 13. maja.

“Miniserija Muri je zgodba o vsem dobro poznanih junakih iz knjige Maček Muri Kajetana Koviča. Skozi miniserijo so uporabljene tudi pesmi o mačku Muriju, ki jih poje Neca Falk. V popolnoma prenovljeni vizualni podobi se tako srečajo že znani junaki in glasba ter novi, hudomušni zapleti, ki nasmejijo gledalce vseh starosti.”

Maček Muri, Rojstni dan

https://bsf.si/sl/film/macek-muri-rojstni-dan/#entire-film3031

Maček Muri, Sprehod

https://bsf.si/sl/film/macek-muri-sprehod/#entire-film3252

Maček Muri, Kosilo

https://bsf.si/sl/film/macek-muri-kosilo/#entire-film3932

 

DEJAVNOST: PRIPRAVI SLASTNO PIJAČO

Danes ti predlagamo, da za svojo družino pripraviš dve pijači: vročo limonado in bananino mleko. Mmmmm!! Na zdravje!

 


petek, 8. 5. 2020

PETKOVA ISKRICA: Sem radoveden, znam se veseliti in sem željan življenja.

PREDSTAVA: Lutkovno gledališče Maribor, Žaba Greta

https://4d.rtvslo.si/arhiv/lutkovne-predstave-lutkovnega-gledalisca-maribor/174679127

“Majhna in ošabna žaba Greta ni zadovoljna s svojo rodno mlako, ker v njej ‘ne pride do izraza’. Tako se odpravi na pot, na kateri se srečuje z nevarnostmi in spoznava najrazličnejša bitja, ki včasih pomagajo njej, drugič pa ona njim. Po kopici zapletov najde svoje domovanje v podzemni jami. Pot pa ni samo napeta in zanimiva pustolovščina, pač pa tudi priložnost za Greto in nas, da spoznamo nekaj zelo koristnih resnic: Greta lahko najde srečo samo tako, da se tudi sama spremeni – dozori in ugotovi, da mora koristiti drugim.”

 

DEJAVNOST: KVIZ O JUNAKIH IZ PRAVLJIC

Zagotovo poznate že mnogo pravljic. Tudi na strani podaljšanega bivanja se jih je zvrstilo kar nekaj. Pa mogoče veste, koliko let je spala Trnuljčica? Ali kdo je napisal pravljico Muca Copatarica? Danes lahko rešite kviz, kjer sproti vidite pravilnost odgovora. Mogoče izveste še kaj novega, kar vam bo sigurno kdaj koristilo.

KVIZ

IDEJA ZA GIBANJE

Učenci, ste že kaj rolali? Če ne in ste pozabili kako, si lahko pomagate s spodnjim videom.

ROLANJE
četrtek, 7. 5. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA: Rad se imam in se spoštujem.

DEJAVNOST: Pojdi na sprehod v bližnji gozd in poišči potok. Prej si oglej fotografije z opisom in opazovalni list: MAJSKI SPREHOD V GOZD.

PRAVLJICA: Danes te vabimo k poslušanju pravljice Darilo za rojstni dan. Avtor pravljice je Tomo Kočar in pripovedovalec Jurij Souček.

“Medved ima rojstni dan. A mišek, ki mu je poplava odnesla dom in se je v gozd šele priselil, nima darila. Nevihta goste prežene v brlog, kjer jim mišek vendarle podari najboljše darilo.”

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/darilo-za-rojstni-dan

 

VIRTUALNI SPREHOD: Ker se zaradi situacije ne moremo odpraviti na vsak izlet, vas vabimo, da se odpravite na virtualni sprehod. Tokrat vas vabimo v nekdanji rudnik živega srebra v Antonijev rov v Idrijo.

 

                  


sreda, 6. 5. 2020
SREDINA ISKRICA:  Vsak dan me čakajo nove, čudovite dogodivščine.

DEJAVNOST: SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV Z MEDOM

recept za sirup

IDEJA ZA GIBANJE:

Pred vami je nov IZZIV

Če vam uspe lahko poveste tudi s fotografijo ali sporočilom v prostoru, kjer objavljate druge fotografije. Držim pesti!

 


Torek, 5. 5. 2020
TORKOVA  ISKRICA: Žarim in sijem od veselja.

VIRTUALNI SPREHOD: Ker se zaradi situacije še ne moremo odpraviti na vsak izlet, vas vabimo, da se odpravite na virtualni sprehod. Tokrat vas vabimo v Mozirski gaj.

                         

NEMŠČINA: Pa smo spet nazaj po počitnicah. Upamo, da ste jih preživeli lepo in si nabrali novih moči za delo. Tokrat smo za vas pripravili nekaj izrazov za hrano in pijačo, ki vam bodo sigurno kdaj prišli prav. Najdete jih na sledeči povezavi https://quizlet.com/506097136/essen-und-trinken-hrana-in-pijaca-flash-cards/. Uživajte in lep pozdrav do naslednjega tedna.

DEJAVNOST: KNJIŽNO KAZALO    

V priponki najdete navodila, kako izdelati knjižno kazalo.

knjizno kazalo

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ponedeljek, 4. 5. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA:  Hvaležen sem, da se lahko učim, se gibam, raziskujem, ustvarjam, se igram.

PRAVLJICA: Vabljen k poslušanju pravljice Žabja ženitev. Njena avtorica je Nina Mav Hrovat, pripoveduje jo Maja Končar.

“Ža-ža-žabica Žu-žu-žužica, hči žabjega kralja, je godna za možitev. A kateri žabec bi bil dovolj dober zanjo? Kralj ukaže, da le tisti, ki zna žvižgati. Žabec Živko se na to požvižga. Žviž-žviž!”

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/zabja-zenitev

 

 

DEJAVNOST: ROŽICA

Morda pogrešaš babico? Preberi spodnjo pesem, njen avtor je Drago Horvatin.

Potem pa lahko za babico izdelaš rožico … ali pa morda za mamico, sosedo, dedka.. idej je veliko. Morda z njo koga razveseliš in mu polepšaš dan.

Navodila za izdelavo najdeš tu: ROŽA

IDEJA ZA GIBANJE

Danes je pred vami izziv. Meni je uspelo, pa vam? IZZIV

 


Petek, 24. 4. 2020
PETKOVA ISKRICA: Hvaležen sem za svoje domače. Rad jih imam.

Živalski vrt: SE LEMURJI RES RADI “MUVAJO”?

Kdor je gledal risanko Madagaskar, ta ve, da so lemurji majhne živali, podobne opicam, z velikimi očmi in dolgim repom. Ali pa se lemurji res tako radi “muvajo”, kot lahko vidimo v risanki? Zdaj lahko to preveri vsak sam, saj imajo v ameriškem živalskem vrtu v zvezni državi Arizona kamero, ki ves čas snema male lemurčke.

Reid Park Zoo: LEMUR

Ker pa Amerika leži kar daleč na zahodu, pa sonce tam vzide tudi veliko kasneje kot pri nas. Če bomo na povezavo kliknili zjutraj, bomo videli le temo! Ko pa je pri nas ura okrog poldneva, pa tudi v Ameriki posijejo prvi sončni žarki.

LUTKOVNA PREDSTAVA: Pridi, gremo v Lutkovno gledališče Ljubljana. Ogledali si bomo predstavo Štiri črne mravljice, avtorice Anje Štefan.

Kadar dežuje in jim je tesno, se stisnejo močno močno in tesnoba mine. V soju mesečine si pripovedujejo pravljice, ki jih ponesejo širom sveta, sonce pa se jim kaže kot sladka mandarina, ki jih bo, ko se ji približajo, stopila v sončne žarke. Nimajo ušes, zato si uhane pripnejo na klobuke in šale, kajti kdor gleda z vso širino srca, ta ne pozna meja. Tako kot morje, ki ga imajo za svoj dom, čeprav še nikdar niso čofotale v njem. Kajti morske mravlje so navzven čisto take kot vse druge. Navznoter pa, navznoter imajo srce, brezmejno kot morje.

 

DEJAVNOST: Vabimo te k ustvarjanju iz tulcev. Za izdelavo ene figure potrebuješ tulec, vodene ali tempera barve, barvni papir (lahko ga pobarvaš tudi sam), čopič, tekoče lepilo, škarje in flumastre. Lahko izdelaš kakšno izmed predlaganih živalic ali pa pravljičnega samoroga, morda pa te je očarala morska deklica. 

     

 


Četrtek, 23. 4. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA: Spoštujem se.

PRAVLJICA: Vabljen k poslušanju pravljice Klik-klak pletilke. Napisala jo je Nina Mav Hrovat, pripoveduje jo Aleš Valič. 

“Babica rada vzame v roke pletilke in, kli-kla, kli-kla, plete. Nekega dne pa mora dedek v bolnišnico. Babica ne ve, kaj bi od skrbi, zato plete in plete. Klu-klu, kla-kla, klo-klo, odmeva vse dni.”

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/klik_klak_pletilke

VIRTUALNI SPREHOD: Ker se zaradi situacije ne moremo odpraviti na izlet vas vabimo, da se odpravite na virtualni sprehod. Tokrat vas vabimo v Postonjsko jamo.

                       

 

DEJAVNOST: VETRNICA

Letošnja pomlad je zelo vetrovna. Izdelali bomo vetrnico, s katero se bomo lahko igrali zunaj. 

izdelava vetrnice

IDEJA ZA GIBANJE:

Ker je lepo vreme te vabim v gozd. RAVNOTEŽJE


Sreda, 22. 4. 2020
SREDINA ISKRICA:  Hvaležen sem za planet Zemljo.

ALI LAHKO RAZUMEM VSE SLOVENCE?

Slovenija ima približno dva milijona prebivalcev in vsi govorijo slovensko. Ampak kdorkoli je že kdaj obiskal kakšen kraj na drugi strani Slovenije, morda na morju ali na Dolenjskem ali v Prekmurju, dobro ve, da povsod ne govorijo enako kot pri nas v Škofji Loki in okolici.

Na spletni strani HIŠE EKSPERIMENTOV si lahko poslušamo, kako se slovenska govorica razlikuje iz kraja v kraj. Že v dveh sosednjih dolinah (npr. Selški in Poljanski) se lahko domača govorica zelo razlikuje. Zemljevid na spletni strani pa nam omogoča, da slišimo, kako se razlikujejo narečja iz vseh koncev in krajev Slovenije.

NENAVADNE ŽIVALI IZ BRITANSKEGA ŽIVALSKEGA VRTA

V živalskem vrtu v mestu Paignton na jugu Anglije živijo nekatere živali, ki jih še tako veliki ljubitelji živalskih vrtov ne bodo zlahka prepoznali. Kdo se lahko pohvali, da je že kdaj videl surikato, plamenca ali črnega makaka?

Na spletni strani živalskega vrta si lahko ogledamo prav te tri nenavadne živali.

IDEJA ZA GIBANJE: Če imaš bratca ali sestrico lahko igrate PETELINJI BOJ . Če pa si sam, pa se lahko malo zaplešeš RAČKE

 


Torek, 21. 4. 2020

TORKOVA  ISKRICA: Rad imam živali. Skrbim zanje.

VIRTUALNI SPREHOD: Ker se zaradi situacije ne moremo odpraviti na izlet vas vabimo, da se odpravite na virtualni sprehod. Tokrat vas vabimo v Arboretum – Volčji potok.

                   

NEMŠČINA: Spet je teden naokoli, kar pomeni, da je spet čas za nemščino :). Če kliknete na povezavo https://quizlet.com/503298362/die-farben-barve-flash-cards/, boste spoznali barve. Uživajte in lepo se imejte, mi pa se spet oglasimo čez 14 dni. Naslednji teden nas ne bo, ker so prvomajski prazniki.

DEJAVNOST : TROBENTICA

Tokrat lahko iz papirja ustvarite trobentico. Kako to naredite, si oglejte v priponki.

trobenica

IDEJA ZA GIBANJE

GIBALNA URICA

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ponedeljek, 20. 4. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA:  Spoštujem in varujem svoje okolje, v katerem živim.   

PRAVLJICA: Pravljico Ups in čokoladni dan si lahko privoščiš za lahko noč ali pa kar tako, za lep dan. Napisala jo je Gaja Kos, pripoveduje pa jo Marijana Brecelj. Želimo ti prijetno poslušanje.

“Ups za rojstni dan prejme čokolado, nato še eno in še eno in še deset. Obdarovalce je sram svojih neizvirnih daril, poleg tega so se, ups!, na kožuščku slavljenca pojavile sumljive pike.”

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/ups-in-cokoladni-dan

DEJAVNOST : NUTELLINI PIŠKOTI

Ko vam pade “cuker” in bi nekaj sladkega … Nuttelini piškoti so zelo hitro pripravljeni. Hrustljava skorjica in mehka notranjost z okusom po nutteli… Njami, pri nas se takoj pojedo :-))) So čisto enostavni za pripravo in hitro narejeni.

Potrebujemo:

 • 1 nuttelo (450 g)
 • 300 g moke
 • 2 jajci
 •  čajno žličko vanilijevega ekstrakta (ni nujno)
 • posip po izbiri (mi smo imeli še novoletnega :-)))

Priprava:

 • Vse sestavine damo v posodo, v kateri bomo pripravili maso. Vklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 180 C. Vse sestavine premešamo z žlico in zgnetemo v kepo.

 •  Pekač obložimo s peki papirjem in oblikujemo približno za oreh velike kroglice. Ker piškoti ne bodo veliko narasli jih lahko polagamo bolj skupaj. Oblikovane piškote lahko posujemo s kokosovo moko, mrvicami, okraski… Piškote pečemo pri 180 C, 8 – 10 minut. Pečene piškote preložimo na rešetko, da se ohladijo. Pečeni piškoti so precej mehki, a se z ohlajanjem strdijo. Piškote ponudi staršem ob kavici, sebi pa postrezi malinovec.

IDEJA ZA GIBANJE

Spremenite se v različne živali in naredite vaje za ravnotežje… RAVNOTEŽJE


Petek, 17. 4. 2020

PETKOVA ISKRICA: Doma pomagam pri hišnih opravilih.

POLARNI MEDVED IZ AMERIŠKEGA IZ ŽIVALSKEGA VRTA

V živalskem vrtu mestu San Diego na skrajnem vzhodu ZDA prebiva zaspani beli kosmatinec.

Zima je že zdavnaj zapustila deželo, zato se beli medved počasi prebuja.

Ali pa bi morda raje vseeno še malo podremal?

Njegovo prebujanje si lahko tudi ti ogledaš preko spletne kamere v živalskem vrtu!

https://zoo.sandiegozoo.org/cams/polar-cam

Na tej spletni strani pa si lahko poleg polarnega medveda preko spletne kamere ogledaš še pande, koale, tigre, opice, pingvine…

https://zoo.sandiegozoo.org/live-cams

 

PREDSTAVA: Greš z nami v gledališče? Pridi, gremo v Gledališče Celje na ogled prestave Pekarna Mišmaš. 

Svetlana Makarovič PEKARNA MIŠMAŠ

Avtor dramatizacije, dodatnih songov in režiser Jure Novak

 

DEJAVNOST: PIZZA ZVITKI

Mmmmm, kako diši….danes sem jih spekla, dajte jih še vi. Zelo enostavno in odlično za pojest.

Potrebujemo listnato testo, najlažje je, da kupimo že razvaljanega. Testo razvijemo in ga namažemo s kečapom ali pasiranim paradižnikom. Posujemo s sesekljano šunko in naribanim sirom ter potresemo z začimbami za pizzo. Zavijemo kot rolado in narežemo na približno 1 cm debele zvitke. Te polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo pri 200°C približno 15 minut. Dober tek!


Četrtek, 16. 4. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA: V meni je veselje in hvaležnost.

DEJAVNOST: SPREHOD  Pojdi na sprehod v naravo. V bližnjo okolico doma, kjer so poti med travniki, njivami, poti ob reki ali potoku, steze ob robu gozda. Razgibal in sprostil se boš. Vmes lahko tudi malo tečeš. Opazuj vse okoli sebe, poslušaj, vonjaj, okušaj in začuti pomladno naravo. Na sprehodu boš prav gotovo opazil živali, pomladne cvetlice, cvetoča drevesa in kaj drugega. Slišal boš živali, žuborenje potoka in druge zvoke. Vonjal boš dišeča cvetoča drevesa in cvetlice. Začutil boš pihljanje vetra, potipal drevesno lubje, se dotaknil vode ob izviru in jo popil. Na sprehodu boš užival v pomladanski naravi.

            

PRAVLJICA: Vabimo te k poslušanju pravljice Vitez Vane in troglavi zmaj. Avtor pravljice je Boštjan Gorenc – Pižama in pripovedovalec Jurij Souček.

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/vitez-vane-in-troglavi-zmaj

Vitez Vane, ki ni ne posebej pogumen ne spreten, na glas zapoje pesem o klestenju zmajev, da bi se malo potolažil. A kaj, ko ta zmoti troglavega zmaja ravno sredi igranja pošast ne jezi se.


Sreda, 15. 4. 2020

SREDINA ISKRICA:  Verjamem vase.

DEJAVNOSTI:

Tvoje kolo sreče

Naredi popolnoma svoje kolo sreče. Pomagaj si z video navodili.

Povezava do kolesa sreče.

SPLETNA KAMERA IZ ŽIVALSKEGA VRTA: 

V živalskem vrtu v glavnem mestu Irske so nastavili kamero v ogradi s sloni! Če te zanima, kaj počne slonja družina točno ta trenutek, klikni na sliko!

IDEJA ZA GIBANJE

Danes najprej ideja za “razgibavanje” možgančkov   Brain gym

Potem pa še malo igre zunaj ZADENI TARČO


Torek, 14. 4. 2020

TORKOVA  ISKRICA: V meni je pogum.

NEMŠČINA: Upamo, da ste velikonočne praznike preživeli lepo in da ste našli vsa skrita velikonočna jajčka :). Tudi današnja ura nemščine je obarvana velikonočno in sicer se boste naučili nekaj velikonočnih besed. Odprite povezavo https://quizlet.com/500979070/ostern-flash-cards/ .

Želimo vam veliko zabave pri učenju.

DEJAVNOST: KEGLJI IZ PLASTENK

Izdelaj svoje keglje iz odpadnih plastenk. Lahko jih pobarvaš ter polepiš ali pa napolniš z vodo, koščki blaga… Če boste tekmovali v podiranju jih lahko tudi oštevilčiš, uporabi vodoodporni flomaster. Lahko pa se igraš tudi tako, da nanje mečeš manjše obročke, kot prikazuje zadnja slika.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Petek, 10. 4. 2020

PETKOVA ISKRICA: »Nasmejan obraz in vesele, prijazne besede so najlepša darila, ki jih lahko podarim svoji družini in svojim prijateljem.«

OGLED ŽIVALI V ŽIVALSKEM VRTU PREKO SPLETNE KAMERE: 

Danes se bomo odpravili v živalski vrt v Amerko, Reid Park ZOO. Izbiraš lahko med kamerami, ki ti omogočajo oipazovanje slona, žirafe, grizlija ali lemurja.

        

Giraffe

DEJAVNOST: PIŠČANČEK

Vabimo te k izdelavi piščančka. Spodaj so prikazane tri možnosti, doma preglej katere materiale imaš in se odloči za tistega, ki ga lahko izdelaš ali pa ti je najbolj všeč. Namesto migajočih očk, lahko le-te izdelaš iz belega papirja in narišeš s črnim flomastrom.


Četrtek, 9. 4. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA: Z zaupanjem začenjam svoje delo.

PRAVLJICA: Za danes smo izbrali pravljico iz zbirke Čebelice, ki se začne takole »Nekoč je živela zelo huda čarovnica …«. Naslov pravljice je Čarovničin dvorec.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/zgodbe-iz-skoljke/174663887

DEJAVNOST: ZVONČEK      

zvonček

Navodila, kako iz papirja izdelaš zvonček, najdeš v priponki.

IDEJA ZA GIBANJE

V videu je kar nekaj idej za igre z družinskimi člani. Zabavajte se!

DRUŽINSKA ZABAVA

_________________________________________________________________________________________________

Sreda, 8. 4. 2020

SREDINA ISKRICA:  Razvijam svoje sposobnosti in interese.

DEJAVNOST: PODSTAVKI ZA PIRHE

Verjetno bo večina od vas konec tedna izdelovala pirhe. Danes pa lahko zanje izdelaš kakšen podstavek. Na fotografiji so trije primeri, navodila pa najdeš tukaj: podstavki za pirhe.

______________________________________________________________________________________________

Torek, 7. 4. 2020

TORKOVA  ISKRICA: Ponosen sem nase. Zmorem vse.

NEMŠČINA: Prejšnjo učno uro si spoznal številke od 1 do 10, danes pa te vabimo, da spoznaš številke od 11 do 20. Najdeš jih na tej povezavi: https://quizlet.com/500060956/zahlen-von-11-bis-20-stevilke-od-11-do-20-flash-cards/. Želimo ti obilo zabave, naslednji teden pa se oglasimo z novo nalogo :).

IZZIV: Preizkusi se v igranju novega inštrumenta!

V času, ko moramo biti doma, imamo veliko priložnosti, da se lotimo česa novega, za kar običajno ne bi imeli časa! Si si že od nekdaj želel preizkusiti v igranju na atijevo kitaro? Ali pa na sestrino violino? Ali pa na tisto flavto, ki se skriva zadaj v omari? Zdaj je idelalni čas, da se v kratkem času naučiš igranja na nov inštrument, saj imamo enkrat za spremembo veliko časa za vajo. Če vadiš inštrument pol ure dopoldne, pa še pol ure popoldne, boš v nekaj dneh gotovo znal zaigrati vsaj eno preprosto pesmico!

Učitelj Matej si je vedno želel, da bi se v otroštvu v glasbeni šoli učil violino. Na srečo se je violino učila vsaj njegova sestra, tako da si jo lahko učitelj Matej sposodi, kadarkoli ima le nekaj časa za vajo. In v zadnjih tednih je imel končno dovolj časa za vajo, tako da se je lahko naučil tole preprosto pesmico! Tisti, ki pojete tudi v pevskem zboru (3.,4. in 5. razreda), jo boste gotovo prepoznali.


Mogoče pa doma nimaš prav nobenega inštrumenta. Nič za to, obstaja veliko načinov, da si inštrument izdelaš sam doma. V naslednjem videu najdeš nekaj predlogov.

 

Ko ti uspe kaj zanimivega izdelati ali zaigrati, ne pozabi slikati ali posneti, kako igraš na inštrument, ter naložiti na spletno stran Padlet, da bodo lahko tvoj dosežek videli tudi sošolci in učitelji!

IDEJA ZA GIBANJE

Na posnetku so različne vaje na prostem, če imate katerega od teh rekvizitov, kar veselo migat.

IGRE NA PROSTEM

Ponedeljek, 6. 4. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA:   V svojem srcu čutim toplino brezpogojne ljubezni.

PRAVLJICA: Vabimo te, da prisluhneš pravljici iz zbirke Lahkonočnice, Drugačna princeska, avtorice Damjane Kenda Hussu. Pravljico pripoveduje Milena Zupančič.

Pravljica  pripoveduje o “fantovski« princesi, ki vsakogar premaga v ježi, plavanju ali mečevanju. Kralj je do nje nestrpen. Kraljico sosednjega kraljestva skrbi tamkajšnji princ, ki nima trde roke, pač pa mehko dušo.

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/drugacna-princeska

DEJAVNOST: PIRH / TRGANKA

1. POTREBUJEŠ VEČJI LIST, KARTON…NANJ S ČRNIM FLOMASTROM NARIŠI PIRH, DODAJ MU KAK MOTIV, VZOREC, KI PA NAJ NE BO ZELO MAJHEN.

2. PRIPRAVI BARVNE LISTE, ČE JIH NIMAŠ POBARVAJ BEL PAPIR, LAHKO UPORABIŠ TUDI REKLAME, KOLEDARJE…

3. PAPIR NATRGAJ NA MAJHNE KOŠČKE IN ZAŠČITI POVRŠINO KJER DELAŠ.

4. PRIPRAVI LEPILO IN S KOŠČKI PAPIRJA ZAPOLNI PIRH, VSAK PROSTOR Z ENO BARVO, KOT VIDIŠ NA FOTOGRAFIJI.

5. OZADJE LAHKO POBARVAŠ S TEMPERAMI, VOŠČENKAMI ALI BARVICAMI.

 

        

 


 

Petek, 3. 4. 2020

PETKOVA ISKRICA: Odpiram srce in se veselim vsega novega, ki prihaja.

DEJAVNOST: SOCK SNAKE ali KAČA IZ NOGAVIC

Za izdelavo kače iz nogavic potrebuješ: Stare, odslužene nogavice, polnilo, dva gumba, rdeč trak, škarje, iglo, sukanec, šivalni stroj. Za pomoč pri šivanju prosi starše. Če šivalnega stroja nimaš oz. ne znaš šivati, lahko uporabiš lepilno pištolo.

 

 

 

 

Podrobna navodila najdeš na https://www.grosgrainfab.com/2013/05/mismatched-socks-sew-sock-snake.html in https://www.cbc.ca/parents/play/view/no-sew_sock_snake_stuffies, lahko pa si pogledaš tudi video: https://www.youtube.com/watch?v=nRrMLYwkvLM&t=68s

IDEJA ZA GIBANJE

Bi se naučili enega plesa? Tole pesem poznate? No, zdaj se lahko naučite še plesa.

PLES

Četrtek, 2. 4. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA:  Tudi če nisem zadovoljen z vsemi svojimi lastnostmi, se imam rad.

PRAVLJICA: Danes te vabimo k poslušanju pravljice iz zbirke Lahkonočnice. Izbrali smo pravljico avtorice Nine Mav Horvat, Rogačeva zmaga. Pravljico pripoveduje Jurij Souček.

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/rogaceva-zmaga-nmh

 

DEJAVNOST: IGRA Z LETALI 

Izdelaj letala iz papirja in plakat – karton z luknjami. Luknje oštevilči s točkami, kakor kaže fotografija. Z letali ciljaš v posamezne luknje in dobiš točke, zapisane ob luknji. Povabi k igri tudi brate in sestre. Želimo veliko zadetkov in veselja ob igri z letali.  Za izdelavo letal je eno navodilo na spodnjem prikazu, drugo pa v video navodilih.

 

 

IDEJA ZA GIBANJE

Ena od učiteljic se je doma igrala igro TRI V VRSTO. Te zanima kako? Poglej filmček in če ti je igra všeč jo preizkusite s starši!

TRI V VRSTO

 


Sreda 1. 4. 2020

SREDINA ISKRICA:  Pozitivno razmišljam o sebi – ne primerjam se z drugimi v svojo škodo.

IZDELAVA MISELNEGA VZORCA NA RAČUNALNIKU

Živijo dragi bralec, si lahko računalnik za nekaj minut izboriš zase? Potem te lahko 100 % naučim izdelati miselno vzorec s pomočjo računalniškega programa. Dam roko, da je zelo enostavno, in da bo uspelo tudi tebi. Poleg tega pa se boš s tem naučil zabavne metode za učenje, saj mnogi uporabljajo miselni vzorec, da vedno dobijo 5-ko.

Tole je povezava do video vodiča. Srečno!

 

 

KOALA, PANDE, TIGER IN PINGVINI

Učenci pridno sledijo šolski snovi in rešujejo naloge, ki jim jih pošiljajo učiteljice. Kaj pa počno živali v živalskem vrtu v teh časih, ko so vsi ljudje ostali doma? Jim sploh kdo prinese hrano? Sploh kdo skrbi zanje?

Na srečo je nekaj pridnih skrbnikov vseeno ostalo v živalskih vrtovih, da živalim prinesejo kaj za jest, poleg tega pa so v nekatere habitate namontirali tudi kamere, da lahko si otroci kadarkoli preko interneta ogledajo, kaj ravno zdaj počnejo njihove najljubše živali!

Na spletni strani živalskega vrta iz škotskega mesta Edinburgh si lahko ogledamo pando, tigra, pingvine in koalo. Panda in tiger se pogosto skrivata, zato bo verjetno treba pogledati večkrat, da ju bomo ujeli.

https://www.edinburghzoo.org.uk/webcams/penguin-cam/#penguincam

Na vrhu spletne strani klikni na gumbe Panda cam, Penguin cam, Tiger cam in Koala cam, da vidiš različne živali!

 


Torek, 31. 3. 2020

TORKOVA  ISKRICA: Vsak dan delam po svojih najboljših močeh.

NEMŠČINA:

Dragi učenci,

Učitelji v OPB smo se odločili, da vam enkrat na teden pripravimo tečaj nemščine. Tečaja se lahko udeleži, kdor ima voljo in si to želi. Če vam ni do tega, poiščite neko drugo aktivnost, ki vam je bližja in počnite tisto. Pri nemščini vam bom pripravila čisto osnovno besedišče, ki si ga zlahka zapomni vsakdo. Tisti, ki se nemščino že učite, se tukaj lahko samo malo pozabavate in ponovite snov. Nemščino se boste učili preko aplikacije Quizlet. Vsak teden boste dobili povezavo do snovi, tam pa si lahko ogledate kartice z besedami, poslušate besede, pišete besede, rešujete razne igre, krajša preverjanja… skratka se zabavate. Vse poteka preko igre. Želim vam veliko zabave, če pa se boste ob tem še kaj naučili, pa še toliko bolje.

Učiteljica Tjaša Jarc

Danes sledi že naša prva ura in sicer številke od 1 do 10. Povezava do spletne strani je sledeča:

https://quizlet.com/498956692/zahlen-von-0-bis-10-stevila-od-0-do-10-flash-cards/

Čim več se igraj in se zabavaj.

 

MLINČKI

Danes bi lahko izdelali mlinčke in jih po možnosti preizkusili v bližnjem potoku.

Potrebujemo:

 • male plastične ali lesene žličke
 • stiroporna plošča (debelina 2 cm)
 • mekol lepilo
 • olfa nož (uporablja samo odrasla oseba)
 • lesena (plastična) palčka

Postopek:

Iz stiroporne plošče izrežemo krog (premer ok. 10 cm). Na sredini kroga naredimo luknjo. Nato označimo zareze tako, da najprej označimo četrtine, nato pa osmine kroga. Z nožem zarežemo 1 cm globoko. Na konce žličk nanesemo malo lepila in jih previdno vstavimo v zarezo. Pazimo, da so vse vdolbine žličk obrnjene v isto smer. Skozi luknjo na sredini potisnemo palčko in za začetek mlinček preizkusimo kar pod tekočo vodo v umivalniku. Ob prvi priložnosti pa obujemo škornje in hitro k najbližjemu potočku.


Ponedeljek, 30. 3. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA:  Nihče ni takšen, kot sem jaz. Sem edinstven, enkraten, neponovljiv in zato dragocen.

PRAVLJICA: Danes te vabimo k ogledu oddaje “Čebelice”. Prisluhnil boš pravljici, ki je ravno pravšnja za današnje deževno vreme, njen naslov je Pod medvedovim dežnikom, avtorice Svetlane Makarovič.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/zgodbe-iz-skoljke/174653485

 

BARVANJE KAMENČKOV IN POLŽJIH HIŠIC

Pojdi v na naravo in poišči zapuščene polžje hišice in ploščate kamenčke.

POTREBUJEŠ

▪️ Akrilne barve, lahko tudi tempere, če nimaš akrilnih, ampak kamenčkov/polžje hišice potem ne izpostavljaj vodi in mokremu.

▪️ Tanke čopiče, če nimaš tankih čopičev, lahko za pikice uporabiš zobotrebec, kateremu odrežeš konico, palčko od ražnjičev, palčko za ušesa, leseno palčko orhidej…

POLŽJA HIŠICA

 

Hišico najprej umij z vodo in posuši. Izberi najljubšo barvo in jo pobarvaj. Ko se posuši lahko delaš pikice s pomočjo palčke od ražnjev, zobotrebca..

KAMEN

Najprej ga v celoti pobarvaj s kakšno temno barvo…ali pa tudi ne in pustiš nepobarvanega.

▪️ S svinčnikom si narahlo narediš čimbolj enakomerno mrežico, podobno pajkovi, kjer izhajaš iz sredine.

▪️ Namešaš barve, narediš primerno gostoto (ne preredko in ne pregosto).

▪️ Pričneš s pikanjem iz sredine navzven, v določenem zaporedju, ki ga lahko sproti sam ustvarjaš.

▪️ Pomagaš si lahko s sušilnikom za lase in sproti s primerne razdalje sušiš, da lažje preprijemaš kamen.

▪️ In UŽIVAŠ ure in ure…ko ti zmanjka kamnov, greš po nove…

▪️ Lahko so čudovita dekoracija doma –  stekleni vazi, položeni na krožnik sredi mize…tudi v kak okvir jih lahko nalepiš na sredino. 

 

Želimo vam dober, zdrav dan in prijetno ustvarjanje…veseli bomo, če boste kakšen nastali izdelek pokazali tudi z nam. 🙂


Petek, 27. 3. 2020

PETKOVA ISKRICA: Prijazne besede so najlepša darila, ki jih lahko podarim svoji družini.

SPROSTITVENA DEJAVNOST

Po delu je dobrodošla sprostitev, zato je spodaj nekaj več idej za gibanje. Nekatere vaje lahko delaš v stanovanju, nekatere tudi zunaj na svojem dvorišču ali v naravi. Pri tem poskrbi, da vaje delaš sam oziroma v okviru svoje družine – saj veš, še vedno velja prepoved druženja zaradi zaščite.

 1. Sonožno preskakovanje. Na tla v stanovanju nalepi 50 centimetrov zaščitnega lepilnega traku in ga sonožno preskakuj. Zunaj lahko preskakuješ krajšo vejico, katero si pobral na tleh v gozdu.
 1. Skakanje s kolebnico. Rabiš krajšo kolebnico ali primerno vrv,  katero si sam vrtiš in pri tem preskakuješ.
 1. Gumitvist – elastika (nova različica). Potrebuješ 3 – 4 metre elastike. Oba konca zaveži in elastiko zatakni na dva stola ter uživaj v skakanju. Pri skakanju govoriš:

USA (Skočiš z vsako nogo na eno stran ene elastike.) USA (Skočiš sonožno, tako da imaš med nogami drugo elastiko.) USA (Ponoviš prvi USA.) SA (Ponoviš drugi USA.) PIPI (Sonožno skočiš na sredino med obe elastiki.) DUGA (Sonožno skočiš tako, da imaš obe elastiki med nogami.) ČARA (Z obema elastikama med nogami skočiš tako, da se obrneš za 180 stopinj, gumitvist je ovit okrog nog.) PA (Skočiš nazaj na izhodišče zunaj obeh elastik.)

Nova različica na posnetku.


Četrtek, 26. 3. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA: Izvor sreče je, da ne zahtevamo nič od jutrišnjega dne in smo hvaležni za to, kar nam je dano v tem trenutku.  (Timea Varga)

MARMORNI KOLAČ

Ti je ob vsem tem šolskem delu »padel cuker«? Ni problema, poznamo rešitev. Speci zares preprost marmorni kolač. K peki lahko povabiš tudi ostale družinske člane. Potrebujete pa:

 • 4 jajca
 • 2 jogurtova lončka sladkorja
 • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
 • 1 jogurtov lonček mleka
 • 1 jogurtov lonček olja
 • 3 jogurtove lončke moke
 • polovico vrečke pecilnega praška
 • 3 VELIIIIIKE žlice kakava.

Pripravi še

 • pekač (obvezno ga namaži z maslom ali pa obdaj s papirjem za peko)
 • stepalnik oz. »mikser« po domače
 • veliko žlico (da zajameš veliko kakava)
 • skledo
 • jogurtov lonček (potrebuješ ga namesto tehtnice).

Preden začneš prižgi pečico na 200 stopinj.

 1. Najprej stepi jajca, sladkor in vanilijev sladkor.
 2. Nato med mešanjem počasi vlij mleko in olje.
 3. Dodaj moko, pomešano s pecilnim praškom.
 4. Polovico mase zlij v pekač.
 5. V drugo polovico zamešaj kakav in zlij na prvo polovico testa.

In zdaj v pečico z njim! Peci približno 45 minut. Da se prepričaš, da je kolač »za ziher« pečen, naredi preizkus z zobotrebcem, in sicer tako, da ga zapiči v kolač na kateremkoli mestu želiš. Ko zobotrebec vzameš ven, ne sme na njem ostati niti najmanjša sled surove mase. Ohlajen kolač (če ga bo do takrat sploh še kaj ostalo) stresi iz pekača in posuj s sladkorjem v prahu. SNEŽI!

IDEJA ZA GIBANJE

Skakanje gumitvista. Poglej posnetek GUMITVIST  ali pa starše vprašaj, kako so skakali oni. Akcija!


Sreda, 25. 3. 2020

SREDINA ISKRICA:  Drage mame, hvala, ker ste! Radi vas imamo.

PESEM ZA MATERINSKI DAN

Danes je materinski dan! Še dobro, da obstaja ta dan, da nas spomni, koliko dobrih stvari so naše mamice že naredile za nas in koliko jih še bodo! Če zunaj najdeš kako lepo rožico (ali pa če si jo sam izdelal doma!) je danes ravno pravšnji dan, da jo prineseš svoji mami in se ji zahvališ, da je tvoja mami. Še posebej pa bo vesela, če ji boš zapel še kakšno pesmico! Na primer tole, ki jo je posebej za ta dan posnel učitelj Matej P., da se jo boste lažje naučili.

(Če se pesem ne začne, klikni spodaj na znak “Youtube”, da se video odpre v novem oknu.)

IDEJA ZA GIBANJE

RISTANC


Torek, 24. 3. 2020

TORKOVA  ISKRICA: Zahvalim se za vse, s katerimi trenutno bivam.

ORIGAMI

Si že kdaj slišal za origami? To je umetnost prepogibanja papirja. Za oblikovanje različnih skulptur ne potrebuješ lepila, škarij ali drugih pripomočkov, ampak le papir. Preizkusi se torej v origamiju in si pobarvaj dan s pisanimi metulji! Vse, kar potrebuješ za izdelavo enega metulja, je kvadraten kos papirja (če barvnega papirja nimaš, ga lahko po svoje pobarvaš).

Izdelavi sledi tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=cZdO2e8K29o

Z metulji lahko okrasiš svojo sobo, ali pa kakšnega nameniš svoji mamici za materinski dan. Veliko užitkov ob ustvarjanju!

… in ko že ravno ustvarjaš papirnatega metulja. Veš, kako nastane pravi? Odkrij na naslednji povezavi, kjer najdeš navodila in predlogo, ki jo natisneš:

https://www.easypeasyandfun.com/butterfly-life-cycle-paper-toy/ in https://www.youtube.com/watch?v=ZVnSY3IkqOI

IDEJA ZA GIBANJE


 

Ponedeljek, 23. 3. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA: Hvaležen sem za hrano, katero sem danes pojedel.

ROŽA ZA MAMICO

V sredo bodo naše mamice praznovale materinski dan. Že danes ji lahko izdelaš lepo rožo; če ti bo zmanjkalo časa, jo boš jutri dokončal.

Potrebuješ:

 • bel papir (če se da, malo debelejši, npr. risalni list)
 • zelen kolaž papir (če ga nimaš, bel papir pobarvaj zeleno z barvicami/flomastri/vodenkami/voščenkami)
 • vodenke ali tempera barve
 • čopič
 • lonček z malo vode
 • lesena paličica (za ražnjiče ali pa eno tanjšo odlomi v gozdu)
 • škarje
 • lepilo

Izdelava:

 1. Z mokrim čopičem nanesi rdečo vodeno ali tempera barvo na roko in jo pobarvaj. Odtisni jo na bel papir. Umij si roko, nato ponovi še z drugo roko (naredi odtis z obema rokama). Če doma nimaš vodenk ali tempera barv, lahko obe roki preprosto obrišeš s svinčnikom in pobarvaš z navadnimi barvicami ali voščenkami…
 1. Počakaj, da se posuši, in obreži s škarjami.
 2. Iz zelenega papirja izreži list.
 3. Iz zelenega papirja odreži 2 cm širok in 28 cm dolg trak. Na eni strani paličice ga postrani prilepi na paličico in trak ovij okrog nje. Tudi na koncu ga zalepi. Če zmanjka traku, izreži še enega.
 4. List prilepi na ovito paličico.
 5. Oba cvetova (roki) zlepi skupaj, med njima naj bo paličica. Tako se bo cvet videl z obeh strani.
 6. V sredo pa čestitaj mamici za materinski dan in se ji zahvali, da lepo skrbi zate in te ima rada.

 

IDEJA ZA GIBANJE

ODBOJKA Z BALONOM: Balon odbijamo z različnimi deli telesa, da ne pade na tla.

Različice:
Balon odbijamo samo z glavo ali samo  z nogo. Štejemo, kolikokrat nam uspe odbiti balon tako, da vmes ne pade na tla.

 

Petek, 20. 3. 2020

Danes bomo ustvarjali na računalniku. In sicer boste izdelali strip. Če želite pričeti, imamo za vas pripravljena navodila v obliki videota.

Kliknite semle, si ogledat navodila in nato sami pričnete ustvarjati.

Na voljo imate veliko različnih prostorov, kjer se strip lahko dogaja.

Želimo vam veselo ustvarjanje!

IDEJA ZA GIBANJE

Zadeni plastenke

Za to igro potrebujemo večjo kocko, žogice, plastenke ali lončke s številkami. Vržemo kocko. Toliko, kolikor je pik, toliko imamo poskusov za kotaljenje žoge in zadevanje plastenk. Kocko lahko izdelamo sami iz tršega kartona in skupaj z otroki napišemo številke in jo privlačno pobarvamo.Če kocke nimamo, imamo vsi enako število metov žoge. Plastenke so lahko označene s številkami od 1 do 5. Rezultat je vsota številk, označenih na podrtih plastenkah.

 

 

Četrtek, 19. 3. 2020

V teh lepih pomladnih dneh upamo, da ste tudi veliko na svežem zraku. To vam bo pomagalo pri nalogah za šolo. Seveda pa boste lažje delali tudi, če bodo želodčki polni. Zdaj, ko ste doma skupaj s starši, imate idealno priložnost, da ustvarjate skupaj tudi v kuhinji. Poskusite združiti prijetno s koristnim.

Naj otroci pomagajo staršem ali še bolje, naj tokrat starši pomagajo otrokom pri pripravi zelo enostavnih jedi. Izberite svojo, jo pripravite in nam pošljite kakšno fotografijo. Ob pripravi lahko poslušate pesmi o palačinkah in zraven zaplešete.

Za idejo, kako še zapolniti čas, pa si lahko sami ustvarite igro SPOMIN kar iz sličic hrane iz reklam. Igramo jo lahko na klasičen način – z odkrivanjem parov, ali pa razporejamo sličice glede na živalski ali rastlinski izvor, glede na zdravo ali nezdravo hrano,…

Tudi učitelji iz podaljšanega bivanja mislimo na vas in čakamo vaše fotografije.

Fotografija družine pri delu

vir: Grginič, M., Majaron, E.: Travnik kliče, Mengeš: Izolit, 2011

Posnetek priprave jabolčnega zavitka

Posnetek pesmi  O PALAČINKAH

https://www.youtube.com/watch?v=0M393hcHYso

https://www.youtube.com/watch?v=6IZj5UPSoMk

IGRA SPOMIN

IDEJA ZA GIBANJE

Lovljenje sence

Igro lahko izvajamo le ob sončnem vremenu. V igri lahko sodelujeta dva ali več oseb. Ena oseba je lovec, drugi lovcu skušajo ubežati. Lovec poskuša pohoditi točno določen del sence (glava, noge …) tistega, ki beži. Lovec lahko senco pohodi z nogo ali jo lovi z roko. Ko je senca ulovljena, se vlogi zamenjata. Ulovljeni postane lovec.

 

Sreda, 18.3.2020

SEJANJE KREŠE

Smo v časih, ko potrebujemo veliko vitaminov. Poleg regrata, čemaža, …. so odlična izbira tudi kalčki, npr. kreše. Uporaba je zelo praktična, saj kalčke posejemo kar na okensko polico.

Potrebujemo:

 • prazen kozarec (za marmelado, kisle kumarice,…) ali lonček za sajenje cvetlic ali pa samo plastičen pladenj
 • zemljo, lahko pa tudi samo mokro papirnato brisačo ali vato
 • seme kreše

Krešo najlažje posejete kar na nizek podstavek. Zrasla bo tudi brez zemlje, enostavno uporabite papirnato brisačo ali vato, ki jo dobro namočite potem pa redno zalivajte, a ne preveč. Rastlinica bo pognala zelo hitro, že v parih dneh. Uporabimo jo na sendvičih, solati, rižotah, …

Kreša mehča sluz, zato pomaga tudi pri izkašljevanju. Pomaga pri čiščenju krvi in zdravljenju slabokrvnosti, pospešuje delovanje jeter in ledvic. Koristna je pri zobni higieni, saj preprečuje zobno gnilobo. Vsebuje namreč veliko magnezija, pa tudi vitamina C.

Cilji in naloge:

Ugotoviti, da se mlade rastline razvijejo iz semen.

Raziskovati, kako rastejo rastline.

Ugotoviti, kako različni neživi dejavniki vplivajo na rast rastlin.

Ugotoviti, da razne vire informacij lahko dobimo iz knjig in preko IKT.

Ugotoviti, da je kreša užitna rastlina in jo lahko pripravimo na različne načine.

Skrbeti za svoje zdravje in zdravje bližnjih z zdravim prehranjevanjem.

 

 

Torek, 17. 3. 2020

UGANI PREDMET
S seboj v gozd vzamemo vrv, različne predmete in rutice (kolikor je otrok v družini). Starši vrv napeljejo okoli dreves, tako visoko, da jo otroci dosežejo. Nanjo navežemo različne predmete. Otrok z zavezanimi očmi predmet otipa in skuša uganiti kaj je

PARKIRNA HIŠA in CESTA

Potrebujemo večjo škatlo, škarje, črn flomaster in zaščitni lepilni trak. Iz škatle oblikujemo parkirno hišo, za idejo si oglej fotografijo. Po tleh nalepimo zaščitni lepilni trak, ki bo naša cesta za avtomobilčke in igra se lahko začne.

 

 

Ponedeljek, 16. 3. 2020

»Kupila sva boben in lajno in z nama je žoga bila,

imava še boben in lajno, a žogica nama je ušla.«

Tako sta prepevala babica in dedek v pravljici Žogica Nogica, katero je napisal slovenski avtor Jan Malik. Poslušaj jo na spletu.

Nariši in izdelaj lutke junakov iz pravljice: babico in dedka, žogico Nogico, zmaja Tolovaja in njegove otroke, kužka, ptička in druge. Nekaj idej za izdelavo lutk je na fotografiji.

Potrebuješ različen barvni šeleshamer, navadne barvne liste, barvice, flomastre, škarje, lepilo, lepilni trak, manjši kos blaga, vato, volno in paličice.

Z izdelanimi lutkami lahko zaigraš Žogico Nogico.

 

(Skupno 7.831 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost