Skoči na glavno vsebino
Select Page

S Praznikom Čebelice se želimo knjižničarji šolskih in splošnih knjižnic ter knjigarnarji po vsej Sloveniji pokloniti spominu Kristine Brenkove, odlične mladinske pisateljice, prevajalke in dolgoletne urednice otroškega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga. 22. oktobra po vsej Sloveniji praznujemo praznik Čebelice, prve in najstarejše slovenske knjižne zbirke za otroke. Letos je posvečen legendarni Muci copatarici, ki jo daljnega leta 1957 ustvarila Ela Peroci, upodobila pa Ančka Gošnik Godec. Muca copatarica že 60 let šiva copatke in uči otroke redoljubnosti! Še danes jih navdušuje, saj je doslej izšla že v 160.000 izvodih.

Brenkova (22. oktober 1911 – 20. november 2009) se je rodila v Horjulu. V Ljubljani je študirala psihologijo in pedagogiko, iz slednje je tudi doktorirala. Med njenimi avtorskimi deli velja omeniti Deklico Delfino in lisico Zvitorepko, Partizanko Kristino in Hišo ob potoku, zaslužna pa je tudi za slovenske prevode nekaterih ključnih del iz svetovne mladinske književnosti, med njimi za Piko Nogavičko. Prejela je številna domača in tuja priznanja. Zbirko čebelica je leta 1953 zasnovala v želji, da bi kakovostna slikanica prišla v vsako slovensko družino, v roke slehernemu otroku. Dvajset let jo je z ljubeznijo urejala. Slovenske slikanice poznajo tudi otroci drugod po svetu, saj jih je mednje v različnih prevodih poslala več kot 300.

V teh desetletjih si je Čebelica utrla pot do otroških src, zaznamovala je otroštvo mnogih generacij, ki danes z enakim žarom prenašajo navdušenje na svoje otroke. Priljubljenost jo navdaja z močjo, da nadaljuje svoje poslanstvo. Knjižice so bile od vsega začetka male slikanice in so ustvarile prepoznavno zbirko. Čebelice so od svojega prvega roja pred več kot 60 leti vse do danes nabirale za otroke najslajši knjižni nektar. V zgodbah, pravljicah, pesmicah, ugankah in basnih so zajemale izkušnje iz neposrednega življenja, jih prepletle z igro in domišljijo, prinašale pisani svet domišljije tudi od drugod. Poznejše letine so čebelji roj malce razredčile, tako da zdaj priletijo vsako leto štiri, a še vedno oberejo najlepše cvetove. Do danes že več kot 400.

»Tako kot je nekoč Kranjska čbelica pomenila rojstvo slovenske umetne besede, je Čebelica od leta 1953 opravila veliko poslanstvo: poslanstvo prvega stika s tiskano besedo, z domišljijsko močjo kratke zgodbe, pravljice, pripovedi, ljudske in umetne pesmi, poljudnoznanstvenih zapisov, prevodov iz svetovne književnosti …« sta o knjižni zbirki Čebelica ob štirideseti obletnici ustanovitve založbe Mladinska knjiga povedala njena dva urednika – Kristina Brenk in Niko Grafenauer.

Tudi v naši šolski knjižnici smo obeležili ta praznik z razstavo in uro pravljic za najmlajše.

knjižničarka Anica Benedičič

(Skupno 204 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost