Skoči na glavno vsebino
Select Page

Organizmi v naravnem in umetnem okolju

Navodilo za ponedeljek, 30. 3. 2020

Naj bo tokrat ura sproščujoča. Pojdi v bližnji gozd in se udobno namesti v tebi ljub kotiček. Zapri oči in poslušaj zvoke narave. Kaj vse slišiš? Prepoznaš petje ptic. Tukaj lahko preveriš zvoke nekaterih ptic: 11a_Petje_ptic.

Naslednjič se srečamo v spletni učilnici IP_ONA. Ključ za vstop: onaon

Lepo se imejte.

Učiteljica Jana Ržen

ORGANIZMI V NARAVI IN UMETNEM OKOLJU (16. 3. 2020_1. skupina in 23. 3. 2020_2. skupina)

Odpravi se v naravo in opazuj živa bitja ter spoznaj njihovo življenje. Če imaš doma lupo, jo le vzemi s seboj.

Sicer pa želim, da malo bolje spoznaš deževnika. Telo deževnika je razdeljeno v telesne člene, kolobarje. Preštej, koliko jih ima tvoj deževnik. Pri tem si pomagaj z ročno lupo, če ti je seveda na voljo. Na vsakem kolobarju so 4 pari ščetin, dva na bokih in dva na trebušni strani.

Ali opaziš tudi ščetine? Ali jih čutiš na dotik? Deževnika položi na papir in prisluhni. Opiši, kaj slišiš. Kako si to razlagaš?

Deževniki se hranijo z rastlinskimi ostanki v tleh, tako da neprestano požirajo prst. Česar ne prebavijo, izločijo na površino v obliki iztrebkov, ki jih imenujemo glistine.

Označi si 1 m2 travnika in ga natančno preišči, da boš našel glistine. Preštej, koliko jih je. Nato preglej še vsaj dve drugi, enako veliki površini travnika. Izračunaj, koliko glistin je povprečno na travniku.

Če želiš lahko izdelaš gojilnico za deževnike in opazuj, kako spreminjajo podlago.

Naloge zapiši in se o njej pogovorimo, ko se vidimo. V primeru, da imaš vprašanja ali želiš izvedeti več, mi piši na mail jana.rzen@os-igroharja.si.

Želim ti veliko veselja pri delu in čim več novih spoznanj.

Učiteljica Jana Ržen

(Skupno 224 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost