Skoči na glavno vsebino
Select Page

PRIPOROČILA STARŠEM IN UČITELJEM PRED PRIČETKOM NOVEGA ŠOLSKEGA LETA

Z ROKO V ROKI POSKRBIMO ZA PROMETNO VARNOST OTROK IN MLADOSTNIKOV, ki spadajo med ranljivejše udeležence cestnega prometa.

  • prvošolci in drugošolci morajo imeti obvezno rumeno rutico in kresničko skozi celo šolsko leto
  • otroci naj uporabljajo načrtovane šolske poti, s katerimi se seznanijo v šoli in v sodelovanju s starši
  • otroka odrasli poučimo in vzgajamo, katera šolska pot je varnejša in kako ustrezno varno ravna na nevarnejših mestih
  • otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom in glede na višino (manjši od 140 cm ali lažji od 36 kg) nameščeni v ustrezen otroški varnostni sedež
  • otroci kolesarji se v prometu samostojno lahko vozijo le z opravljenim kolesarskim izpitom
  • na kolesu morajo imeti otroci obvezno kolesarsko čelado, saj bistro glavo varuje čelada. Čelada je obvezna do 18. leta.
  • otrokom smo starši s svojim ravnanjem zgled, zato poskrbimo, da smo vedno pripeti, strpni in skrbni do drugih udeležencev v prometu
  • na šolskem prevozu otroci sedijo vsak na svojem sedežu pripeti z varnostnim pasom ter torbico na tleh poleg sebe, na prevoz počakajo mirno na postajališču, ter po izstopu iz šolskega avtobusa vozišče prečkajo vedno za njim

VIR

KDO LAHKO VOZI E-SKIRO?

Osebe, starejše od 14 let oziroma od 12. do 14. leta, če imajo kolesarsko izkaznico.

Kje lahko vozimo e-skiro?

Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem. Kjer teh površin ni, morajo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje do 50 kilometrov na uro. Pravila, ki veljajo za kolesarje, se smiselno uporabljajo tudi za voznike e-skirojev oz. lahkih motornih vozil.

Znate upravljati z e-skirojem?

Za varno vožnjo sledite navodilom za uporabo, ki jih je izdal proizvajalec e-skiroja. Z navodili se podrobno seznanite še pred pričetkom prve vožnje.

Obvezna oprema e-skiroja

Z vidika varnosti vseh udeležencev je pomembno zakonsko določilo, da mora imeti voznik e-skiroja ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Na e-skiro brez slušalk in mobilnega telefona

Vozniki e-skirojev naj med vožnjo ne uporabljajo slušalk ali mobilnega telefona, saj to odvrača pozornost od dogajanja v prometu. Tako zlahka spregledajo pešca, otroka, starejšega udeleženca, ali druge izpostavljene skupine udeležencev (invalidi, gibalno ovirani).

Alkohol ne sodi v promet!

Tudi za voznike e-skirojev Agencija za varnost prometa priporoča ničelno toleranco do alkohola v prometu. Le tako bodo lahko varni v prometu.

Udeležba na območjih skupnega prometnega prostora in v območjih za pešce

Agencija in Policija opozarjata, da je največja možna mera previdnosti potrebna na območjih skupnega prometnega prostora, ki ga souporabljajo vsi udeleženci cestnega prometa v skladu z načeli cestnega prometa. Vozniki morajo v območju skupnega prometnega prostora voziti tako, da ne ogrožajo pešcev.

V območjih za pešce pa lahko vozijo le z maksimalno hitrostjo pešca. E-skiroji so skoraj neslišni, zato jih drugi udeleženci v prometu težje zaznajo, prav tako pogosto ne pričakujejo, da so tako hitri, zato lahko pride do neustreznih ali prepoznih reakcij pešcev oziroma drugih udeležencev v prometu. Nase naj zato vozniki e-skirojev opozorijo z zvočnim signalom. Na voznike e-skirojev pa morajo biti še posebej pozorni vozniki motornih vozil. Pri prehitevanju e-skirojev morajo dosledno upoštevati minimalno bočno razdaljo, ki znaša najmanj 1,5 metra in prehitevanje izvesti le tedaj, ko je to povsem varno. Zaradi majhne površine silhuete so uporabniki e-skirojev tudi slabše vidni.

VIR

(Skupno 160 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost